Doğal Taş Doğada milyonlarca yılda şekillenmiş olan bilinen en eski yapı malzemelerinden biridir. Birbirinden değişik kökendeki farklı taşların her birisi için söylenen genel bir kelimedir. Doğal Taş, ölümsüz bir malzemedir. Doğada neredeyse hazır halde bulunmaktadır.
En bilinen örnekleri mermer, granit, travertendir. Ayrıca kuyumculuk sektöründe de kullanılan, doğadan elde edilen doğal taşlar mevcuttur. En çok bilinen ve kullanılanları ametist, kuvars, firuze, akik, onix, kehribar vs.’dir.
Ancak yapı malzemesi olarak mermer, granit, traverten, bazalt ve andezit gibi ürünler ön plandadır.
Doğal taşların da fiziksel özellikleri de bulundukları ocak yapısına göre farklılık göstermektedir. Standart bir ölçüleri olmadığı gibi, ocaktan çıkartılan bloğun ölçüleri de değişkendir. Dolayısı ile her farklı bloktan farklı ebatlarda plakalar temin edilir. Eldeki plakalara göre, nihai kullanıcının talep ettiği ölçüler doğrultusunda ebatlama yapılmaktadır. Fakat projelerde en az fire ile imalat yapabilmek için eldeki mevcut plakaların ölçülerine göre ebat belirlemek de maliyetleri düşürmek açısında önemli olacaktır.
Doğal Taş Kullanım Alanları
Doğal taş dayanıklıdır. Basınç ve aşınma direnci yüksektir. Bu nedenle yapıların bir çok bölümünde kullanımı tercih görmektedir. Geçmiş tarihlere bakıldığında da en önemli eselerin Doğal taştan inşa edildiği görülür.
Hem iç hem de dış mekanda kullanılabilmektedir. Döşeme imalatında terk fark, dış mekanda kullanılacağı alanda kaymazlık sağlaması açısında kumlamalı, fırçalı ya da honlu gibi kaymazlık sağlayacak bir yüzey işlemi ile uygulanması gerektiğidir.
İç ve dış döşeme ve duvar kaplamalarında, cephe kaplamasında, merdiven basamaklarında, süpürgelik ve kolon-sütun kaplamalarında uygulamalar yapılmaktadır.
Peyzaj uygulamalarında da gerek yürüme yollarında ebatlı malzeme ya da küptaş döşeme olarak doğal taş uygulamaları görülmektedir. Bahçe duvarları ya da süs havuzları kaplaması alanlarında da son yıllarda sıkça talep edilmektedir.
Sağlığa zararı olacak herhangi bir madde içermediğinden, yiyecek hazırlanan mutfak tezgâhlarında da güvenle kullanılır. Aynı zamanda ıslak hacimlerde duş teknesi ya da banyo tezgahı ve lavabo imalatlarında da kullanılmaktadır.
Ev dekorasyonunda da son yıllarda ayrı bir ilgi görmekte, yemek masası, orta sehpa ve süs objeleri olarak da beğeni almaktadır.
Kullanım alanına ve amacına göre cilalı, honlu, patlatma, kumlamalı, fırçalı, eskitme gibi farklı yüzey işlemleri uygulanabilmektedir.